TAM TAHIL EKMEĞİ

Tahıllar iki gruba ayrılır: 1.Tam tahıllar ( işlenmemiş), 2.Rafine tahıllar ( Üşlem görmüş). Tahıl, yenilebilir ve besleyici üç kısımdan oluşur; bu kısımların hepsi bir arada bulunduğunda “tam tahıl” adını alır. Tam tahıllı yiyecekler, içerdiği önemli besin öğeleri ile vücuda sağladığı enerji nedeniyle beslenmemizde önemli yer tutarlar. Tam buğday unu, bulgur, yulaf ezmesi, tam çavdar, kahverengi pirinç tam tahıllara örnek olarak verilebilir. Rafine tahıllar ise öğütülerek kepek ve diğer kısımlarından uzaklaştırılırlar. Raf ömürlerini uzatmak, yumuşaklık sağlamak amacıyla değişik işlemlere tabi tutulurlar. Bu nedenle besin değerleri tam tahıllara göre daha azdır.


Tahılın kendi kadar küçük üç kısmı vardır: Kepek, nişasta (endosperm), öz (ruşeym). Kepek, lif açısından zengin dış kabuktur. B vitamini ve protein içerir. Nişasta tahılın en büyük kısmıdır. Kepeğin altında bulunur, çoğu zaman işlemden geçirildikten sonra geriye kalan tek kısımdır. Karbonhidrat ve protein içerir. öz ( ruşeym), yeni bitkinin filizlendiği kısımdır. önemli besin öğeleri deposudur. Vitamin B - E, çinko, demir, magnezyum içerir.

Tam tahıl ekmeği, tam buğday, yulaf ezmesi, tam çavdar, tam arpa unundan yapılan, besin değeri yüksek ekmeklerdir. Tahıllara olan gereksinimimiz, yaşımız, cinsiyetimiz ve fiziksel aktivitemize göre değişmektedir. Bir yetişkinin günde ortalama sekiz porsiyon tahıl grubundan tüketmesi gerekmektedir. Türk toplumu olarak tahıl tüketiminde yeterliyiz ama tam tahıl tüketimimiz önerilen oranın çok altındadır.


Tam tahılın ekmeği ve diğer ürünleri, kanser, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklardan korunmada rol sahibi olan posadan zengindirler. Posa bakımından zengin yiyeceklerle beslenme, koroner kalp hastalığı riskini azaltır, kabızlık oluşumunu önler, daha fazla tokluk duygusu vererek kilo denetiminde yardımcı olur. Tam tahıllar B grubu vitamin bakımından zengindir.

Tam tahıl ekmeği ve tam tahılın diğer ürünlerini tüketen kişilerin daha sağlıklı yaşam biçimine sahip olduklarını araştırmalar bize göstermektedir. Dünyadaki birçok sağlık otoritesi tam tahıl tüketiminin genel beslenme ilkesi olması yönünde önerilerde bulunmaları, tam tahıl ekmeğinin önemini bir kez daha arttırmaktadır.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak mı istiyorsunuz ? Bizimle İletişime Geçin