EKMEĞİN TARİHİ

Ekmek insanoğlunun bilinen en eski ve önemli gıda maddesidir. Ekmek üretiminde, sentetik kimyasal girdi kullanılmadan, organik tarım yürütmeliğinde izin verilen girdilerin kullanımıyla üretilen buğdayların uygun değirmenlerde öğütülmesi ile elde edilen un ile yapılan ve üretiminde yürütmeliklere uygun olarak üretilen ekmeğe organik ekmek denir.


-- Ekmeğin tarihi, uygarlığın tarihi kadar eskidir. Ekmek bir emek ürünüdür. Bu nedenle tüm dinlerde övülmüş ve kutsal sayılmıştır. Anadolu topraklarında buğday unundan ve mayalanmış hamurdan üretilen lezzetli ekmek tüketilmiştir. O günden bugüne gelen ekmek, gerek daha lezzetli olsun diye gerekse üretim kapasitesini artırmak için içine mayalandırmayı artırıcı, lezzet verici ek maddeler katılmıştır. 2000’li yılların başından itibaren organik bilincinin gelişmesi ile eski ekmek tadının aranması gereksiniminden dolayı alternatif ekmek üretimleri düşünülmüş, sonunda en başa yani kimyasalların karışmadığı tarlada yetişen buğdaydan yapılan katkısız organik ekmeğe dönüş olmuştur.

-- ülkemizde 2004 yılında çıkan organik tarım yasası bu üretimi desteklemiştir. Yasadan sonra el değmemiş arazilerde tarım ilacı kullanılmadan belgeli tahıllar üretilmiştir. Belgeli ürünler, belgelendirilmiş doğal taş değirmenlerde öğütülerek organik un elde edilmiştir. Bu unların organik üretime uygun fırınlarda sağlığa uygun koşullarda organik ekmek üretimi sağlanmış olur.


-- Son dönemlerde ekmeğin kalitesine ilişkin ortaya çıkan şikâyetler, kaliteli ekmek üretimini önemli hale getirmiştir. Tüketicilerin kaliteli ve doğal olan ürünlere karşı eğilimlerinin arttığı görülmektedir. Organik ekmeğe olan ilgi “doğal olan iyidir” felsefesine olan inançtan kaynaklanmaktadır. Bu inancın kökeninde de halkın sağlık konusunda bilinçlenmesi yatmaktadır.

-- Günümüzde organik tarımla toprak ve su kaynaklarıyla havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak mümkün olabilmektedir.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak mı istiyorsunuz ? Bizimle İletişime Geçin