ÇAVDAR EKMEĞİ HAKKINDA

Piyasada satılan çavdar ekmek, tahıllardan çavdarın öğütülüp un haline getirilerek, üçte iki çavdar unu, üçte bir buğday unu katılmasıyla yapılan ekmektir. çavdar dağlık bölgelerde yetişen bir tahıl türüdür. Taneleri buğdaya oranla daha koyu bir renge sahiptir. çavdarın öğütme sırasında kepek kısmı ayrılmadığından B vitaminleri ve minareler yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Ancak kepeğin çok olması, çavdar ekmeğin kabarma yeteneğini azalttığından, iç kısmı pişmemiş görünümündedir. Nem oranı çok olduğundan çabuk küflenebilir.
çavdar ekmeğin kepeğinin çok olması, insan sağlığı açısından önemli olan kalsiyum, çinko ve demirin emilim oranını azaltmaktadır. Bu olumsuzluğu en aza indirmek için, çavdar ununa buğday unu karıştırılır. Bu sayede kabarma daha iyi olacağından, kalsiyum, demir ve çinkoya olan olumsuz etkisi de azalmış olacaktır.
çavdar ekmek kabızlık hastalığı bulunan insanlar için oldukça yararlıdır. Yetişkin şeker hastalarına kan şekerini yükseltmediği için önerilir. Kan dolaşımı bozuklukları ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarına etkilidir. Vücuda enerji verir. Suda eriyen lifler içerdiğinden kolesterol düşürücü, kalp hastalıklarını önleyici etkisi oldukça yüksektir. Kalın bağırsak kanseri oluşumunu önleyici etkisi vardır. çavda ekmeğin, tansiyonu ve trigliseridi düşürdüğü, şekerin kullanımını artırdığı, kalp krizi riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
Diyetisyenlerin önerdikleri diyet listelerinde, diğer yiyeceklerle birlikte önerilen ekmek türü, çavdar ekmektir. Bir diliminde 55 kalori vardır.
çavdar ekmeğin yukarıda saydığımız yararlarının yanı sıra, bazı zararları da vardır. çokça lif içerdiğinden demir, çinko, kalsiyum gibi minerallerin emilimini güçleştirir. Kabarma oranı kısıtlı olduğundan nem oranı yüksektir. Saklama sırasında gerekli özen gösterilmediğinde küflenerek sağlığımıza zarar verebilir. Nasıl olsa diyet ekmeği diyerek fazla tüketirsek kilo alma riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Dikkatli tüketildiğinde yararları oldukça fazladır.
Evde yapılan çavdar ekmeğin tadını çeşitlendirmek için, kuru üzüm, ceviz, zeytin, pekmez, anason, tereyağı katılarak değişik tatlar elde edilebilir. Kendi damak tadınıza uygun çavdar ekmeği tarifleri geliştirebilirsiniz.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak mı istiyorsunuz ? Bizimle İletişime Geçin