KEPEK EKMEĞİ

Buğday un yapılırken çeşitli işlemlerden geçirilir. özellikle ekmek üretiminde kullanılan unlar, kepeklerinden ayrılarak, beyaz un biçimine getirilir ve ekmek üretiminde kullanılır. Beyaz undan yapılan ekmeğin besleyicilik değeri hemen hemen yok gibidir. Buğday ununun kepeklerinden ayırmadan yapılan ekmeğe kepek ekmek denir. Kepekli undan yapılan ekmeğin besleyicilik değeri oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra vücudun çeşitli işlevleri yerine getirmede de ayrıca yararlıdır.

Beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenmede önerdikleri ekmek kepek ekmektir. Diyet ve zayıflama dendiğinde ilk akla gelen ekmektir. Oysa sadece diyet ve kilo vermek için kepek ekmek yenmemeli. Normalde sağlıklı insanların bile kepek ekmek yiyerek sağlıklı durumlarını devam ettirmeleri gerekmektedir. Sağlık açsından kepek ekmeğin zayıflamadaki rolü hep yanlış anlaşılır. Daha az kalorili olduğu zannedilir. Beyaz ekmekle kalorisi aynıdır. Zayıflamadaki rolü, tokluk hissi vererek iştahı kesmesi ve bağırsakları çalıştırması sayesindedir.

Kepek ekmeğin insan sağlığı açısından yararları bir hayli fazladır:

- Kolay hazmedilir. Kabızlığı önler. Üştahı keser. Kilo vermeye yardımcı olur.

- Lifli oluşundan dolayı bağırsakları çalıştırır, bağırsak kanserine yakalanma olasılığını % 50 oranında azaltır. Hemoroit oluşumunu engeller.

- Vitamin ve mineral açısından zengin olması nedeniyle, safra kesesinde taş oluşması olasılığını azaltır.

- östrojenin dolaşımını azatlığından, göğüs ve rahim kanserini önleyen bir faktör oluşturur.

- Şeker ve kilo problemi olanların diyet listelerinin başında gelir.

- Kalp ve dolaşım hastalıklarına iyi gelir. Besin değeri yüksek, ekonomik bir gıdadır.

Kepek ekmeğin yukarıda saydığımız yararlarının yanı sıra fazla tüketildiğinde zararlı hale de gelebilmektedir. Baklagiller, yulaf, buğday gibi posalı yiyeceklerde bulunan fıtat, demir, kalsiyum, çinko ve bakır gibi minerallerin emilimini zorlaştırarak kana karışmadan dışarıya atılmasına sebep olmaktadır. Böylece demir eksikliği kansızlığa, çinkonun az olması organların yenilenmemesine, kalsiyum yetersizliği de kemiklerin gelişmemesine yol açabiliyor

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak mı istiyorsunuz ? Bizimle İletişime Geçin